VATTENBÄRERSKOR

 

HUR VI STARTADE

2007 återvände jag till Jaisalmer, för att pröva min idé från föregående år: broderier av vattenbärerskor, som del av min utställning och en möjlig inkomstförstärkning för kvinnorna. Skakig kom jag till byn för mitt allra första möte med de då 15 kvinnorna och deras gruppledare Agri. Kulvinder vår medarbetare var med, hon introducerade och tolkade. De talar ju bara det lokala språket Marwari. Jag berättade om min idé att be dem brodera sig själva när de bär hem vatten. 

De allra första broderierna

Sedan bad jag dem visa mig vad de lärt sig i förra årets kurs. Dessa första broderier blev figurer som bar på krukor... Så underbart naiva! Traditionellt broderi i Rajasthan är rent dekorativt, mycket arbetat med många glittrande speglar. Nu hade de sytt figurer för första gången. Klampade jag in i deras tradition på detta sätt?
Jag och några av kvinnorna ritade skisser, som sedan kalkerades som s.k. blueprint på tyg. Figurerna fick en gemensam höjd, ung 25 cm. Så småningom har vi nu ett tiotal olika mönster som alla kan varieras till unika uttryck!Jag gjorde en provkarta av enklare stygn, som fyller ytor lite snabbt, att använda som komplement till deras tidskrävande traditionella sömsätt. Och kvinnornas iver var stor. Till nästa gång hade de sytt färdigt sina figurer.

Inköp av material

Vi köper allt material i staden. Bottentyget är handvävt och säljs i Khadi-shopen. En av Mahatma Ghandis idéer om att Indien skulle vara självförsörjande på textilier. I varje region finns det områdets tillverkningar av tyger, kläder och annat hantverk. En idé om hemslöjd som frigörande rörelse. "To free India from the Brittish". Vi har haft träning för kvinnorna att gå till butiken och handla material. Alla får inte tillåtelse av sina män att själva gå till staden.
J

Gemensam bedömning

När broderierna är färdiga och godkända enligt ett kriterieschema, 2-3 kvinnor deltar i bedömningen,  får brodösen betalt, 220 - 250 rupier,beroende på hur många poäng hon fått. Jämför med de 40 rupies/dag de får när de broderar åt någon av de broderikommissionärer, somannars ger kvinnorna i öknen broderiarbete. 

Monteringsarbete
De inlämnade broderierna skall nu tvättas, strykas, och klistras på en bakgrund innan de noggrant klipps ut. De skall bli frilagda figurer som skall vandra i rader i olika utställningar, för att till slut få ett hem i Sverige eller på annat håll i världen. Monteringen lämnas till någon av kvinnorna, för att ge en inkomst. Oftast gör Ajabi det arbetet. Hennes man dog för fyra år sedan. Hon är nu ensam att försörja fem barn. Det sjätte, en flicka bor hos sin farbrors familj.

Till Sverige ...

När alla dessa moment är utförda packar Kulvinder ett paket som skickas iväg till Sverige. Numera kan vi beställa broderier från Sverige genom Kulvinder, som genomför hela procdeduren på egen hand.

 

 

 

 

 

Blueprints ...
De första broderierna ...
Kriterieschema och betalning ...
Ajabi monterar ...
Uppackning ...

 

महिला पानी और कढ़ाई

 

Dela på Facebook ...